Adevaratele fructe uscate

uscate

E la moda in ultima vreme sa mananci cat mai sanatos, asa ca dimineata m-am orientat si eu la un iaurt de casa cu musli, adica cereale integrale cu fructe uscate 🙂

Fructe uscate, asa am crezut eu, dar apoi uitandu-ma mai bine pe etichete, pe rafturi, iar mai apoi cercetand mai atent pe internet am descoperit ca majoritatea producatorilor ’’confunda’’ fructele uscate cu cele deshidratate sau mai rau cu fructele confiate! Pai si ce-i rau aici ati zice? Simplu, hai sa vedem care-s diferentele mai intai intre fructele uscate,  deshidratate si cele confiate!

Fructele uscate sunt surse de vitamine, grasimi sanatoase si nutrienti care ajuta organismul sa se mentina cat mai sanatos. Pentru a obtine fructe uscate, in general, fructele nu sunt prelucrate termic, ci lasate la uscat la temperaturi sub 50 de grade C intr-o incapere bine ventilata, arisita, fara ca razele solare sa ajunga direct asupra fructelor, permitand astfel eliminarea treptata a apei fara a afecta enzimele si vitaminele din fructe!

Fructele deshidratate arata la fel, chiar si la gust cu greu le poti deosebi de cele uscate, dar modul de obtinere difera, dar nu numai atat! In general fructele deshidratate se obtin industrial, astfel ca frcutele proaspete sunt asezate pe tavi  intr-un aparat asemanator frigiderelor doar ca asupra fructelor vine suflat un aer cald. Nimic deosebit ziceti, dar ca timpul de uscare sa nu dureze zile, ca-n cazul fructelor uscate natural, ci doar cateva ore, atunci aerul vine incalzit pana la temperaturi de 60, chiar 70 de grade distrugand astfel aproape toate vitaminele si enzimele din fructe!

Fructele confiate cred ca toata lumea e de acord ca sunt foarte aratoase, sticloase, gumoase, ducli si gustoase doar ca …. da, ati ghicit, tehnlogia de producere a lor le face total nesanatoase! Timp de patru zile fructele vin fierte de mai multe ori, de fiecare data adaugandu-se zahar,  astfel ca produsul final contine 50% zahar iar fructul ramas nu mai are pic de vitamine, enzime si poate ca nici minerale nu mai contine….

Ce e de facut? Unii au rezolvat usor, la prima vedere, deshidratand acasa fructele la temperaturi joase ( in medie 40 de grade C)! Cum? Pai cumparand aparate de deshidratat fructe si legume, care permit reglarea temperaturii, aparate care au inceput sa fie tot mai ieftine dar…. exista si aici un dar L In goana lor dupa producerea de aparate cat mai ieftine producatorii au inundat piata cu deshidratoare realizate din materiale plastice si, ca sa nu sperie pe clienti, au scris frumos: deshidrator realizat din plastic alimentar, adica fara BPA (bisfenol A)!

Ce este bisfenol A? Un compus supertoxic pe care-l contin majoritatea materialelor plastice si, din pacate, inclusiv cele alimentare, doar ca sub denumirea de BPS si care, ati ghicit, e si el toxic… Cateva detalii gasiti in link-ul de mai jos:

https://viataverdeviu.ro/5-motive-de-a-evita-recipientele-din-plastic

Atunci sa ne orientam spre deshidratoarele din inox similare celor industriale, dar surpriza…. preturile sunt asa de mari ca ajung sa coste in medie de 10 ori mai mult decat cele de plastic la aceeasi suprafata de uscare  😦

Si uite asa am ajuns sa studiez deshidrtoarele solare..

Deshidrator solar, schema de principiu:

deshidrator_schema

Scheme de deshidratoare solare se gasesc  o gramada pe internet, mai ales in limba franceza, spaniola, engleza… mai putin romana 🙂  Asta poate zice ceva despre interesul romanilor pentru o mancare sanatoasa facuta acasa….

Deshidratoarele solare au in principiu un panou solar, care incalzesc aerul, aer care intra prin partea de jos  si vine dirijat (in mod natural) prin partea de sus intr-un compartiment inchis unde se afla rafturile pe care vin fructele ce urmeaza a fi uscate! Sus de tot se gasesc 1-4 usite reglabile, care, functie de deschiderea lor aerul cald iese mai repedesau sau mai incet accelerand sau incetinind uscarea dupa caz, eventual reducand temperatura daca este cazul (atunci cand este canicula)!

Eh, si aici trebuie atentie, am vazut ’’meseriasi’’ care utilizeaza folie de plastic  sau policarbonat (usor, ieftin, dar toxic la incalzire) in loc de sticla (grea, scumpa dar netoxica)! Iata un exemplu de deshidrator solar compact, frumos realizat, ventilatie fortata cu ventilator alimentat de un minipanou solar, dar ce pacat ca utilizeaza un panou de policarbonat!

deshydrateur-solaire

In link-ul de mai jos se poate vedea un proiect de deshidrator solar mai original, dar cum ziceam atentie la materiale, baietii s-au folosit de policarbonat la panou si de plasa din plastic la tavi…

Le Déshydrateur Solaire de Vento-Sol

Altii au gasit solutia si mai simpla de a expune fructele la soare, corect, asa facea bunica, dar ce indice UV era la soare pe acele vremuri si ce indice avem acum? 😦 Astfel mare parte din vitamine sunt distruse de radiatiile UV ale soarelui, ca tot stam rau si la capitolul ozon…. Deci si asa, nu!

solar

La fel de important este si materialul din care se fac tavile pe care vin asezate fructele, o sita folosita la geam contra insectelor e foarte buna la prima vedere si ieftina si usor de montat pe o rama de lemn, dar iar ajungem la plastic… O sita de metal, fie ea si zincata va rugini in timp din cauza temperaturii si umiditatii din interiorul deshidratorului, iar o sita de inox e foarte scumpa! Eu unul ma gandesc la un gratar din lemn, rustic, scump, ocupa spatiu, dar ………sanatos 🙂

Iata si modelul de deshidrator solar pe care ma gandesc sa-l construiesc, integral din lemn, captator solar din sticla, rame din lemn, iar reflectorul solar ramane de vazut in urma testelor live! Posibil din tabla zincata, pare ok, avand in vedere ca acolo nu exista umiditate, dar poate nu este suficienta ca sa ridice temperatura si atunci mai am doua posibilitati! Ori vopsesc tabla cu vopsea nagra ecologica ( am gasit ceva reteta pe net pe baza de faina, ulei si carbune), ori folosesc sticla neagra, mai grea si mai scumpa….

schema

Lead-Chart-jpg-669x540

Am gasit pe internet si un ghid practic de deshidratare a fructelor care, zic eu, ajuta mult in cazul unui deshidrator electric, caci in cazul celor solare… depinde mult de paramatrii rezultati in urma constructiei si trebuie multe teste si incercari pentru calibrare 🙂

://esentadesanatate.ro/?p=2859(2)

Si asa de incheiere, revin de unde am inceput! Daca cumparati din magazin fructe uscate aveti grije ce scrie pe etichete, caci sunt multe capcane intinse atat de comercianti cat si de producatori din pacate! Un exemplu: Supermachet de produse naturiste, ma plimb printre rafturile cu fructe uscate si vad o eticheta pe raft: banane uscate, ma uit pe ambalaje si vad ca scrie: banana cips! Pentru necunoscatori:  aceasta este denumirea pentru banane confiate si nicidecum uscate! O buna metoda de a deruta si insela cumparatorul neatent sau nestiutor !! Dar daca te uiti la ingrediente observi ca are continut imens de zaharuri si te poti opri la timp …. e numai un exemplu!  🙂

Atentie si la prunele uscate! Le cumperi din piata, pietarul se jura ca le-a facut sotia acasa, dar ele miros a fum, sunt facute pe plase de rachita, ok, sub plasa jar acoperit care fumega, iar fumul cald isi face treaba, dar tot fumul care ramane in prunele uscate e toxic pentru organism! In magazine mai gasesti prune confiate si se vand sub denumirea de prune uscate! Alte fructe sunt tratate cu sulf, altfel caisele uscate ar fi negre si nu portocalii! Si cate si mai cate trucuri care sa pacaleasca consumatorii…. si atunci, nu mai bine sa le uscam noi? Sa avem grija ca temperatura fructelor sa nu treaca de 40 de grade in procesul de uscare ( deci temperatura aerului mai mica de 50 de grade) chiar daca uscarea lor ne ia mai mult timp asa, in jur de 2-3 zile, dar macar stim ce mancam si un + pentru sanatate! 🙂

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s